Acıkara

A c ı k a r a

Facebook
Twitter
LinkedIn

Acı dediğimiz zaman aklımızda bir tat çeşidi olarak acı çağrışır. Eğer yalnızca bu çağrışımın sınırları içine hapsolursak Acıkara üzümünü ve bu üzümden yapılan şarabın lezzetini acıdan ibaret düşünebiliriz. Bu, Acıkara şarabına yapacağımız en büyük haksızlık olur. Türkçemizin cilvelerinden birisi, sözcüklere yüklediğimiz anlam oyunları ve bunların yarattığı zenginlikler. Acı sözcüğü, ilk çağrıştırdığı anlamın yanı sıra birlikte kullanıldığı isme güç ve derinlik de katma görevine sahip. Acı soğuk, bu anlatım için iyi bir örnek. Acıkara üzümünün adındaki acı da, siyahın koyuluğunu anlatmak için kullanılıyor; yani kömür gibi, belki daha da koyu siyah anlamında. Hemen burada hatırlatalım: Acıkara pigmenti son derece güçlü boyama özelliği kazandırıyor şaraba; kazara örtüye damlatırsanız çıkarmanız çok zor.

 

Acıkara, sayısını belki de hiçbir zaman tam olarak bilemeyeceğimiz Anadolu topraklarının şaraplık üzümlerinden bir tanesi. Gözden ırak gönülden ırak misali zaman içinde yitirilmiş. Ortaya çıkışı bir tesadüfle olmuş. Elmalı bölgesinde hayvan otlatan çobanlardan birisinin rehberliğiyle Likya Şarapları’nın kurucularından Burak Özkan yaşlı bir Acıkara omcasına ulaşmayı başarmış. Omca, asma bitkisinin kütük kısmına verilen ad. Bulunan bu omca, uzun yıllar sürecek bir çalışmanın kalbi olmuş. Deneme dikimleri yapılıp ilk hasattan elde edilen üzümler Fransız laboratuvarlarında enine boyuna incelenmiş; potansiyeli olan bir üzüm olduğu ve çalışmaların sürdürülmesi önerilmiş. Likya, bu tavsiyeye uymuş ve 2012 yılındaki rekolteden sınırlı sayıda Acıkara şarabı üretmiş. Acıkara, o yıldan bu yana Likya’nın yeni adıyla Arkeo serisinin en gözde şarabı olarak bizlerle buluşmaya devam ediyor.

 

Acıkara üzümü, yüksek verime sahip değil. Yani emeği yoğun, üretim miktarı düşük bir tabiatı var. Kırmızı şaraba göre asit düzeyi yüksek, rengi de, yazının başını hatırlayacak olursanız neredeyse opak bir koyulukta. Acıkara üzümü, hem ülkemizin hem yabancı şarap eksperlerinin gücünü teslim ettiği şaraplar veriyor. Elmalı bağlarının yüksek rakımda yer alması, teruvar yapısı ve Likya Şarapları’nın ekspertizini de işin içine katınca, katıldığı hemen her şarap yarışmasında Acıkara şaraplarının ödül kazanmasının sırrı anlaşılıyor.

 

WAYANA Şarap Menüsünde Acıkara’nın hem güncel rekoltesini hem de eski rekoltelerinin pek çoğunu servis etmeye devam ediyoruz. Dileyen meraklı şarap sever dostlarımız, bir tarih şeridi üzerinde ilerlercesine, yıllar içinde Acıkara’nın nasıl değişimler geçirdiğini, yıldan yıla değişen iklim şartlarının nasıl izler bıraktığını keşfedebilirler.

 

Acıkara hakkında kaleme alınmış kayda değer yazılardan ikisiyle Likya Şarapları’ın linklerini paylaşıyoruz.

 

Sayın Mustafa Temimhan’ın yazısı:

https://www.birgun.net/makale/acikara-284610

 

Sayın Ahmet Gök’ün yazısı:

https://keyiflinotlar.com/2020/04/200-yillik-acikaranin-oykusu/

https://likyasarap.com/

Katerina Monroe
Katerina Monroe

@katerinam •  More Posts by Katerina

Congratulations on the award, it's well deserved! You guys definitely know what you're doing. Looking forward to my next visit to the winery!