Emir

E m i r

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tabiat Ana’nın ülkemize bahşettiği emsalsiz doğal güzellikler arasında herhalde Kapadokya ile Pamukkale ilk iki sırayı alır. WAYANA’nın Türkiye Bağ Rotaları Tadım Serisinde Kapadokya, kendi başına bir etkinliğe adını veriyor. Anlayacağınız Kapadokya’nın görsel şölenine biz bir de şarap şöleni ekliyoruz. Kapadokya’nın bölgeyi çevreleyen Hasandağı, Güllüdağ, Melendiz ve Erciyes dağlarının volkanik püskürmeleri sonucunda oluşan bir toprak yapısı var. Jeologlar bölgenin yaklaşık 100 metrelik bir lav tabakasıyla kaplı olduğunu saptamışlar. Ama elbette bu lav tabakasının yanı sıra bölgenin özgün kayaç yapısını da hesaba katmak gerekiyor.

 

Kapadokya’nın şarap geçmişinin binlerce yıl geriye uzandığını söylediğimiz zaman abartmıyoruz. Bölgenin, insanın aklını başından alan mağara ve yeraltı şehir şebekesi, bünyesinde pek çok şarap depolama alanının da varlığını gözler önüne seriyor. Hristiyanlığın yayılma döneminde güvenli yaşam alanı olarak kullanılan bu şebeke, şarabın dinsel özelliği de hesaba katıldığında şarap üretiminin kesintiye uğramadan devamlılığını sağlamış.

 

Emir, Kapadokya bölgesinin endemik üzümlerinden. Biz de bugünkü yazımızı beyaz şaraplarıyla sofralarımıza lezzet katan Emir üzümüne ayırdık. Kısa giriş kısmında özetlediğimiz volkanik ve kayaç toprak yapısının Emir üzümü üzerinde de belirleyici bir etkisi var. Endemik üzümlerimiz arasında şarap terminolojisindeki mineralite özelliğini en iyi yansıtan şaraplar, Emir üzümünden yapılanlar. Mineraliteyi, şaraptan aldığımız, kireçli, taşlı, belki biraz da tuzlu bir tat olarak düşünebiliriz.

 

Emir şaraplarının en belirgin özelliği yüksek asiditesidir. Ülkemizin şarap tercih profilinde yüksek asitli şarapların çok rağbet görmediğini gözlüyoruz. Bu eğilim, Emir şaraplarının çeşitlenmesinin önünde önemli bir engel oluşturuyor. Halbuki yüksek asitli şarapların deniz ürünleriyle olan beraberliği hem damak hem de sindirim sistemi açısından kusursuz bir örtüşme sağlıyor.

 

Emir şaraplarında hem burun hem damakta çok baskın olmayan elma, narenciye, armut aromalarını hissedebiliriz. Özetlersek Emir üzümünden tadacağımız şaraplar mineralitenin getirdiği soğuk tatlar, elma narenciye aromaları ve yüksek asitli yapılarıyla kadehlerimize gelecek.

 

WAYANA Şarap Menüsünde Kavaklıdere, Kocabağ ve Turasan’ın monosepaj Emir şarapları yer alıyor. Ayrıca Emir şarabı içeren kupajlar da var. Bunların yanı sıra Turasan’ın Emir üzümüyle ürettiği bir doğal köpüklü şarabı olduğunu şarap sevenlere özellikle hatırlatalım. Bu şaraplarla tapas menüsünde yer alan torik lakerdalı, uskumru çirozlu ve füme somonlu tapaslar mükemmel uyum sağlıyorlar. Hem az bulunan Emir şarabını hem de özenle hazırladığımız deniz ürünlü tapaslarımızı tatmaya bekleriz.

Katerina Monroe
Katerina Monroe

@katerinam •  More Posts by Katerina

Congratulations on the award, it's well deserved! You guys definitely know what you're doing. Looking forward to my next visit to the winery!