Şarap endüstrisinin profesyonel tadımlarında bizler de deneyimli şarap uzmanlarının rehberliğinde yeni şaraplarla tanışırız. 2023 Haziran ayında İstanbul’da Gustobar tarafından düzenlenen CMC Challenging Master Class etkinliğindeki tadım lideri Oz Clarke, şarap dünyasında kitaplarıyla da iyi bilinen bir isim. Tadımın sonuna yaklaştığımızda paylaştığı tespitleri çok anlamlıydı. Özetle dedi ki: “Pek çok ülkede yıllar içinde çok çeşitli tadımlar yapıyoruz, hemen hepsinde çok güzel şaraplarla karşılaşıyoruz. Fakat Türkiye’deki tadımların diğerlerinden çok önemli bir farkı var: burada daha önce hiç şarabı yapılmamış üzümler karşımıza çıkıyor. Bizi de en çok bu keşifler heyecanlandırıyor.”
Oz Clarke’ın sözleri aslında gülelim mi ağlayalım mı noktasına getiriyor bizleri. Çünkü eğer şaraba değer verilen topraklarda yaşasaydık bu keşiflerle karşılaşma olasılığımız çok az olurdu belki ama şarabın sefasını süren, bereketinden yararlanan ve hazinelerini koruyup geliştiren, daha iyisinin peşinden koşan bir yer olmuş olurduk, olamadık. Yine de hayıflanmak yerine geç de olsa ortaya çıkardığımız bu saklı değerlere bundan sonra sahip çıkalım.
WAYANA, biliyorsunuz, İstanbul Kadıköy’deki şarap evimiz. Yalnız Türk şaraplarını servis ediyoruz. Ülkemizin hemen her bölgesinde üretilen şaraplardan 400 çeşitten fazlasına menümüzde yer veriyoruz. Gururla sunduğumuz ve başka bir yerde bulamayacağınız bir hizmetimiz var: bütün şaraplarımızı ister kadehle ister şişeyle alabiliyorsunuz. Bu nedenle WAYANA’daki konuklarımız arasında Türk şaraplarını tanımak isteyen şarap sever yabancıların sayısı çok yüksek.
Gelelim bugünkü üzümümüze. Patkara, çok yönlü işlemeye açık yapıda ve diğer üzümlere göre daha erken olgunlaşan bir üzüm, zaten adını da buradan alıyor: ‘pat diye olgunlaşıp kararıveren üzüm=patkara’. Şaraplık üzümler, genel olarak sofrada tüketmeye elverişli olmayan kabuk ve çekirdek yapısına sahip olurlar. Patkara, yüksek şekerli yapısıyla hem sofrada yenmeye elverişli hem de pekmez yapımına ve kurutmaya yatkın. Buna bir de şarap yapma özelliğini eklediğinizde dört dörtlük bir yetkinlik örneği geliyor karşınıza.
Akdeniz sahillerindeki iki üreticimiz Patkara şaraplarıyla WAYANA menüsünde yer alıyor. Bu iki üreticiden Tasheli, Toros eteklerinde 1.200 metre yükseklikteki bağlarında yetiştirdiği Patkara üzümlerinden yaban mersini, kiraz, deri ve çam esintileri taşıyan aromalara sahip meyveli, yumuşak tanenli, orta asiditeye sahip kırmızı şaraplar üretiyor.
Selefkia, Patkara üzümünü işleyen bir başka üreticimiz. Yine Toros’ların 1.150 metre yükseklikteki yamaçlarında kireç taşlı ve killi topraklara sahip bağlarında yetişen 80 yıllık yaşlı asmalardan frambuaz, dut, mahlep aromalı ortadan biraz daha yüksek asiditeye sahip bir kırmızı şaraba Selefkia portföyünde yer alıyor.
Hem Selefkia hem Tasheli, Patkara’nın roze versiyonlarını ve diğer üzümlerle harmanladıkları blend varyasyonlarını da üretiyorlar. Patkaranın bizim karşımıza çıkaracağı daha pek çok alternatif olacağı belli. Hem Tasheli ve Selefkia’dan hem de henüz Patkarayla tanışmamış yeni şarap üreticilerinden sürpriz Patkara şarapları bekliyoruz.
Patkara şarapları için göz atabileceğiniz yazılardan birisi de Andrea Lemieux tarafından kaleme alınan blog yazısı. Linkini aşağıda paylaşıyoruz.
https://thequirkycork.com/patkara-stepping-out-from-the-shadows/