Foça Karası

F o ç a K a r a s ı

Facebook
Twitter
LinkedIn

Anadolu’nun hemen her yöresinde ama sofralık ama şaraplık yüzlerce asmanın yetiştiğini, her birinin özgün kimliğe sahip üzümler verdiğini biliyoruz. Uzun yıllar boyunca dört elle sahip çıkamadığımız yerel üzümlerimize neyse ki 2000’li yılların başından bu yana daha bir heyecanla yaklaştığımızı görüyoruz. Şarap dünyasına gönül veren pek çok girişimci bir yandan devletin üvey evlat olarak yaklaştığı sektör içinde varlığını sürdürme savaşı veriyor bir yandan da yitip gitmekte olan endemik üzümlerimizi yeniden hayata döndürme mücadelesi veriyor.

 

İstanbul Kadıköy’deki aile işletmemiz olan WAYANA Wine Bar’ın, yaklaşık 400 Türk şarabına yer verdiğimiz şarap menüsünde yaşadığımız toprakların endemik üzümlerinden yapılan şaraplar geniş bir yer tutuyor. Ayrıca bu üzümlerden yapılan şarapların yer aldığı tadım etkinlikleriyle şarapların bilinirliğini arttırmaya gayret ediyoruz.

 

İzmir’in kuzeyindeki Foça beldesi adını, yaklaşık üç bin yıl önce bu bölgede yaşayan Phocaia’lılardan alır. Tarihe denizcilikleriyle adını yazdıran bu halkın kendi döneminde yetiştirdiği şaraplık üzümün, bugün Foça Karası adıyla bilinen üzüm olduğu tahmin edilmektedir. Günümüzden 2.600 yıl önce Perslerin Anadolu topraklarını işgali sonucunda bir grup Phocaia’lının topraklarını terk edip deniz yoluyla Fransa’nın güneyindeki bugünkü Marsilya kenti civarlarına göç ettiği tarih kayıtlarında yer alır. Phocaia’lıların beraberlerinde götürdükleri asma fidanlarının da Foça Karası üzümüne ait olduğu tahmin ediliyor. Üstelik bu kabulleniş Fransızlar tarafında o kadar belirgin ki bölgeyi ziyaret eden resmi Fransız temsilciler beraberlerinde getirdikleri Fransız şaraplarını bir vefa borcu olarak Foça belediye başkanlarına sunarlarmış. Foça Karası üzümünün yeniden hayata döndürülmesinde büyük emeği olan ve yakın tarihte kaybettiğimiz Volkan Sucukçu’yu rahmetle yâd ediyoruz.

 

Büyük mücadeleyle yeniden ekonomik hayata döndürülen Foça Karası’nı İzmirli üç şarap üreticisi şarap severlerle buluşturuyor. Öküzgözü firmasının monosepaj olarak ürettiği şarabın dışında Ayda Şarapları ve USCA da harman şaraplarında Foça Karasına yer veriyorlar.

 

Orta büyüklükte, elipsoid tanelere sahip olan Foça Karasının kalın kabukları var. Salkım üzerindeki yerleşiminde taneler arasında boşluklar yer alıyor. Üzümü tekrar Foça’ya kazandıran Sucukçu’nun tarifiyle “Bol baharatlı, vişne ve böğürtlen aromalı, orta gövdeli” şaraplar veren Foça Karası şaraplarını tatmaya davet ediyoruz sizleri.

 

Volkan Sucukçu’nun Foça Karası çalışması için

https://tarihvakti1.wordpress.com/2008/11/28/foca-karasi-kendi-vatanina-donuyor/

 

USCA Şarapları için

https://www.usca.com.tr/anasayfa

 

Ayda Şarapçılık için

https://www.aydawines.com.tr/

Katerina Monroe
Katerina Monroe

@katerinam •  More Posts by Katerina

Congratulations on the award, it's well deserved! You guys definitely know what you're doing. Looking forward to my next visit to the winery!