Sofralık ve şaraplık üzümleri iki ayrı grup olarak düşünmek yanlış olmaz. Hatta bu iki grubun ayırt edici özellikleri de akla çok yatkındır. Sofralık yani yemeye elverişli üzümler ince kabuklu, az çekirdekli, orta ve iri taneli yanlarıyla öne çıkar. Şaraplık üzümler ise kalın kabuklu, çok çekirdekli, genellikle küçük taneli olurlar. Ama her yerde olduğu gibi burada da istisnalar kaideyi bozmaz. Bazı üzümler vardır ki bunlar arada kalırlar, hem tazeyken hem de kurutularak yemeye elverişli oldukları gibi güzel şarap yapımına da yatkındırlar. Göküzüm, bu melez gruba girer. Taneleri ince kabuklu, narin yapılı, etli, sulu, yeşil-sarı renkli, küresel formda, 1 veya 2 çekirdeklidir.
İstanbul Kadıköy’deki WAYANA Wine Bar, bizim aile işletmemiz. WAYANA Şarap Menüsünde Türk şaraplarından 400’den fazlasına yer veriyoruz. Bu şaraplar arasında hem yerel endemik üzümlerden yapılanlar var hem de uluslararası kabul görmüş üzümlerden yapılanlar. WAYANA’nın bir ayırt edici özelliği de bütün şarapları ister kadehle ister şişeyle sipariş edebilmeniz. Göküzüm şarapları, iki Türk üreticinin imzasıyla WAYANA Şarap menüsünde yer alıyor.
Göküzüm, geçmişi antik döneme uzanan, bilimsel adı Vitis Vinifera L olan, Mersin’in Mut ve Konya’nın Hadim ilçelerindeki bağlarda yetiştirilen çok amaçlı bir üzüm. Yerel pazarda sofralık üzüm olarak tüketildiği gibi kurutulduğunda yeşil rengini korumasıyla nitelikli, aranan bir çerezlik üzüm ve işlendiğinde kaliteli pekmez üretilebilen verimli bir tür.
Ülkemiz son yıllarda şarapçılık konusunda çok yol kat etti. Şaraba gönül veren hem üreticiler hem de şarap gönüllüleri yeni üzümlerin şarap üretimine kazandırılması konusunda bıkmadan usanmadan çalışmaya devam ediyorlar. Bu çalışmaların bizlere kazandırdığı üzümlerden bir tanesi de Göküzüm. Göküzümün bereketli kimliğine zaten yukarıda yer verdik. Ama şurası bir gerçek ki üzümün ekonomik açıdan en büyük kazanca dönüştüğü ürün, şarap.
Akdeniz Bölgesindeki iki şarap üreticisi Göküzüm şaraplarına portföylerinde yer veriyor. Tasheli, Mersin’in Mut ilçesinde, Selefkia da Silifke’de Toros Dağları’nın 1.000-1.200 metre aralığındaki yamaçlarındaki bağlarında Göküzüm yetiştirip hasat ediyor. Selefkia’nın Göküzümden beyaz şarabı, Tasheli’nin Göküzümden Kehribar naturel şarabı ve Aküzümle harmanlayarak yaptığı bir kupajı var. Her iki üreticimize de bu şarapları bizlere ulaştırmak için gösterdikleri gayret için teşekkürü borç biliyoruz.
Tasheli Şarapları için; https://tasheliwine.com/nasil
Selefkia Şarapları için de; https://www.facebook.com/SelefkiaWine/ adreslerini ziyaret edebilirsiniz.
Göküzüm, daha pek çok şaşırtıcı şarapla bizim karşımıza gelebilecek potansiyele sahip. Hem deneyimli üreticilerimiz Tasheli ve Selefkia’dan hem de Göküzüme bağlarında ve tezgahlarında yer verecek yeni üreticilerden bizleri heyecanlandıracak şaraplar yapmalarını bekliyoruz.