Marmara Denizi’nin güney kıyılarında ve özellikle bu kıyıya yakın Avşa Adası’nın endemik üzümü Ada Karası’dır. Adı, aslında hem rengini hem de memleketini çok güzel anlatıyor, değil mi?
Ada Karasının salkımları adeta kanatlı gibidir. Salkım konik bir biçimde üzerindeki yer alan üzüm taneleri neredeyse aralarında boşluk bırakmayacak kadar sık dizilidir. İri taneli, kalın kabukludur. Üretici dostu olan Ada Karası rahat yetişen, bakımı kolay bir üzümdür. İlk dikildiği zamanın dışında suya çok ihtiyaç duymaz. Ana yurdu olan Marmara bölgesinin dışında da yetiştirildiği yerler vardır. Bahar aylarında yapraklarını açan Ada Karası Avşa Adası, Erdek ve Balıkesir’de Eylül başında, diğer bölgelerde Eylül ayının ortasında ve sonunda olgunlaşır. Yetiştiği bölgenin sıcaklığına bağlı olarak üzüm tadında farklılıklar olduğu gözlenir.
Ada Karası şarapları koyu renkli, yumuşak içimli, orta gövdeli yapıdadır. Şarabın frambuaz, narenciye, karanfil ve kara biber aromaları burunda hissedilir. Ortanın üzerinde asiditeye sahiptir. Yaz aylarında serin tüketilecek nefis şaraplar verir. Ada Karası şarapları olgunlaşmaya elverişlidir.
Ada Karası üzümünün kayıt altına alınması için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulunulmuş, başvuru incelenip uygun bulunmuştur. Avşa Ada Karası Üzümü Coğrafi İşaret Sicil Belgesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Avşa Adası’nda üretim tesisi olan Büyülübağ ve Bortaçino Şaraphaneleri Adakarası üzümünden şarap imal ederler. Büyülübağ monosepaj kırmızı ve roze Adakarası şaraplarının yanı sıra yabancı üzümlerle harmanladıkları örnekleri de şarap severlerin beğenisine sunmaktadır.
İstanbul Kadıköy’deki WAYANA Wine Bar, yalnız Türk şaraplarını servis eden şarap evimiz. WAYANA Şarap Menüsünde Büyülübağ tarafından üretilen kırmızı Adakarası şarabını ve İris adını verdikleri roze Adakarası şarabını servis ediyoruz.
Büyülübağ Şarapçılık ve şarapları için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz:
Avşa Ada Karası Coğrafi İşaret Tescil Belgesi için:
https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/6603