Türkiye Şarap Bölgelerini takip ederek hazırladığımız Bağ Rotası Tadımlarının altıncısını Doğu ve Güneydoğu Anadolu üreticilerine ayırdık. Zorlu doğa ve iklim koşullarının hüküm sürdüğü bu bölgenin yaşadığımız ve faaliyet gösterdiğimiz İstanbul’a uzak oluşu, bölgeyle yakın ilişki kurmamızı elbette zorlaştırıyor. Bölgenin üreticileriyle ilişkilerimiz, onların buraya gelişleriyle sınırlı oluyor.
Çetin doğa koşulları diyerek anlatmak istediğimizi, haritaya baktığımızda görüyoruz. Kara ikliminin getirdiği 25-30 derecelere kadar çıkan gece-gündüz sıcaklık değişimleri bu zorluğun bir başka yansıması. Bütün bu çerçevenin içinde de inci tanesi gibi parlayan şarap üreticileri.
Doğu Anadolu bölgesinin dünya şaraplarına en değerli katkısını sağlayan üzümü, Öküzgözü. Elâzığ yöresinin bu endemik üzümünü hem bölge üreticileri hem de ülkenin başka bölgelerindeki üreticiler zengin bir çeşitlilikle işliyor. Tadımda yer verdiğimiz Kayra Alpagut Öküzgözü, Elâzığ yöresinin Alpagut bağlarında yetiştirilen ve üzümü kendi coğrafyasının özgün haliyle temsil eden iyi bir örneği.
Yine Elazığ’ın bir başka üzümü olan Kösetevek, Öküzgözü üzümünün doğal yollarla değişime uğramış klonu olarak kabul ediliyor. Kuzeybağ Şarapları hem Kösetevek hem de Öküzgözü yetiştiren ve işleyen bir işletme. Monosepaj Kösetevek şarabını şimdilik yalnız Kuzeybağ üretiyor.
Elazığ’ın Kösetevek üzümü gibi Diyarbakır’ın Boğazkere üzümü var. Endemik üzümlerimiz arasında radikal lezzet farklılığını en çok hissettiğimiz Boğazkere şarabını Kayra’dan seçtik. Doğduğu topraklarda yetiştirilip hasat edilen Boğazkere’nin güçlü bir örneği Vintage Boğazkere.
Öküzgözü-Boğazkere, bizim topraklarımızın dünya şarap harmanlarına değerli bir katkısı. Birbirlerini dengeleyen ve sentezlerinden nefis ürünler çıkartan bu kupajı, bölge üreticilerinden Eski Bağlar’ın Hazar Vadisi ürünüyle tanıdık.
Midin Şarapları, Şırnaklı bir ailenin şarap dünyamıza kazandırdığı, yerel üzümlerle tanışmamızı sağlayan değerli bir üretici. Cehennem Deresi etiket adıyla bölgeye sıkışmış Bılbızeki üzümünden yaptıkları beyaz şarabı ve Kıttıl Nafs, Gavdoni, Raşe Gurnik üzümleriyle desteklenmiş Öküzgözü&Boğazkere şarabını sayelerinde tanıyoruz.
Uzun yıllardır Süryani Şarabı deyince akla gelen ilk isim olan Shiluh’dan Mazrona ve Kerküş üzümlerinin harmanıyla yapılan Kustan beyaz şarabı, tadımımızın ikinci beyaz şarabı oldu.
Bu bölgenin sınır komşusu olan Antakyalı Antioche markasının Barburi üzümünden yaptığı şarap da tadıma dışarıdan dahil olan tek örnekti. Akdeniz’in doğu sınırından başlattığımız bölgesel tadımın en batı noktasında yetiştirilip işlenen bu şarapla tadım içeriğimizi tamamladık.