MEŞE AĞACINDAN ÜZÜM TOPLAMAK: NEFERİYE ŞARAPLARI

M E Ş E A Ğ A C I N D A N Ü Z Ü M T O P L A M A K : N E F E R İ Y E Ş A R A P L A R I

Facebook
Twitter
LinkedIn

Yaptığımız işin doğal bir parçası ülkemizin şarap dünyasını takip etmek, henüz ulaşamadığımız üretici dostları bulmak, ulaşmak, şaraplarını tanımak. WAYANA’yı yalnız şarap servisi yaptığımız bir şarap evinden ibaret görmediğimizi biliyorsunuz. Kendimize yüklediğimiz misyonumuz, topraklarımızda üretilen üzümlerden yapılan şarapları en geniş çeşitlilikte ve üreticilerimizin en çoğundan derlediğimiz örneklere yer vererek şarap severlerle buluşturmak.

Belki farkında olmayanlarınız vardır, WAYANA’da zaman zaman konuk grupların özel tadımlarına ev sahipliği yapıyoruz. Bu tadımlarda şarap seçim ve anlatımında bizim katkımız olmuyor, yalnızca hizmeti sunuyoruz. Böyle bir tadım esnasında karşımıza çıkan yeni bir üretici ve üzümle karşılaşınca doğrusu şaşırdık, elbette kendimize de daha önce fark etmediğimiz için kızdık. Karşımıza çıkan üzüm PANIK adını taşıyordu ve üreticinin adı NEFERİYE idi.

Neyse ki kısa bir arayışla Neferiye’nin iletişim bilgilerine ulaşıp aradık. Telefonun öbür ucunda bizimki gibi bir heyecanı paylaşan bir şarap tutkununu bulduk: Çağlar Bozçağa. Çok kısa olmayan bir telefon görüşmesiyle Çağlar’ın yıllar süren hikayesinin hızlı oynatılan bir film şeridi gözümüzün önünden akmasını sağladık. Bu sohbetin satır başlarını sizlerle paylaşmadan yapamadık.

Neferiye, bağdan ilk hasat yapıldıktan sonra asmalarda kalarak büyümeye devam edip olgunlaşan ikinci hasadın üzümlerine verilen ad, bir anlamda bağda kalarak bekçilik yapan son üzümler. Çağlar da kadim üzüm çeşitlerinin bekçiliğini yapmaya talip olduğu için marka seçimi hem O’na yakışmış hem de Çağlar’ı memnun etmiş. İşlemekte olduğu iki üzüm çeşidi var: PANIK ve KANLI KARA. Kendi kısa notunda bizlerle paylaştığına göre bu üzümlerin yetiştiği asmalar, Bodrum’un 900 metre yüksekliğindeki dağ köylerinde, meşe ve çam ağaçlarına sarılı olarak yaşamlarını sürdürüyorlar. Yaz mevsimi gündüz sıcak, akşam serin; kış mevsimi karlı ve buzlu, oldukça sert. Üzümler, ‘old vine’ statüsündeki 80 ilâ 120 yaşları arasındaki bu asmalardan hasat ediliyor. Bu asmalar için kontrollü bağcılık uygulaması yok; budama ve sulama yapılmıyor.

WAYANA Şarap Menüsünde Neferiye’nin Panık üzümünden yaptığı roze şarabı ve Kanlı Kara üzümünden yaptığı kırmızı şarabı servis ediyoruz. Her iki şarap da natürel şarap yaklaşımıyla işleniyor. Ticari maya kullanılmıyor, zaten üzümün yetiştiği vahşi tabiat ortamında gübre kullanımı söz konusu değil. Aslında Neferiye, tabiatın bize hediye ettiği üzümleri bizimle buluşturma konusunda gözünü karartmış ve kararlılıkla bu yolda yürüyor.

Neferiye’yi ve Baş Nefer Çağlar’ı sevgiyle selamlıyoruz. Şaraplarının İstanbullu şarap severlerle buluşmasında görev aldığımız için duyduğumuz heyecan ve sevinci onunla paylaşıyoruz.

Katerina Monroe
Katerina Monroe

@katerinam •  More Posts by Katerina

Congratulations on the award, it's well deserved! You guys definitely know what you're doing. Looking forward to my next visit to the winery!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir