TURASAN: Kapadokya’nın En Deneyimli Üreticisi

T U R A S A N : K a p a d o k y a n ı n E n D e n e y i m l i Ü r e t i c i s i

Facebook
Twitter
LinkedIn

ÜRETİCİLER WAYANA’DA etkinlik serisini özel bir formatla hazırladık. Bu formatın esas amacı, şarap üreticilerinin,artık neredeyse hiçbir şekilde buluşamadıkları şarap severlerle bir araya gelmesini sağlamak.

Bu etkinlik serisini iki bölüm olarak tasarladık.

İlk bölümde tapaslarla eşleştirdiğimiz altı şarabı anlatarak tadıyoruz.

İkinci bölümde üreticimizin diğer şaraplarını konuklarımız tadıyorlar. Etkinliğin her aşamasında üretici ekipten arkadaşlarımız katılımcıların sorularını yanıtlıyor.

23 Mart Pazar gününe rastlayan etkinliğimizdeki üretici konuğumuz TURASAN. Bu fırsatla bölgenin en eski şaraphanesi olan TURASAN’a yakından bakmak, meraklı şarap severlerin daha yakından tanımasını sağlamak istedik.

Bağcılığı Ayağa Kaldırmak: Cumhuriyet Döneminde Şarapçılığın Önemi

Osmanlı Devleti’nin ortadan kalkmasından sonra Anadolu’da filizlenen genç Cumhuriyet, zorlu kuruluş yıllarında hemen her alanda, sınırlı imkanlarıyla da olsa, refahı arttıracak projeleri hayata geçirmiş. Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında ezici bir köylü nüfusa sahip olan ülkemizin tarımsal üretimini ve dolayısıyla köylü nüfusun gelirini arttırmak büyük önem taşımış.

Asmanın ilk evcilleştirildiği topraklarda yer alan ülkemizin Osmanlı döneminde geri planda kalan şarap üreticiliği, Cumhuriyet’le birlikte yeniden hayat bulmaya başlamış. 1930’lu yıllarda Tekirdağ ve İzmir Şarap Fabrikaları, 1940’lı yılarda da Elâzığ ve Nevşehir Şarap Fabrikaları kurulmuş.

Unutmamak gerekir ki bu projeler, esas itibarıyla, bağcılığın geliştirilmesinin sağlayacağı ekonomik ve sosyal kazanımlar göz önünde bulundurularak hayata geçirilmiş.

TURASAN’ın Yükselişi: Kökleri Kapadokya’nın Derinlerinde

Bu kararların alınıp icra edildiği zamanlarda TURASAN’ın radarımızda belirmekte olduğunu görürüz. Recep Saraçoğlu’nun kabinesinde yer alan Suat Hayri Ürgüplü, soyadından da anlaşıldığı gibi Nevşehirlidir. Nevşehir’de kurulması planlanan Şarap Fabrikası’nın yanı sıra hemşerisi ve arkadaşı Hasan Turasan’ı da özel sektör adına şarap üreticiliği yapması konusunda yüreklendirir.

Aslen öğretmen olan Hasan Bey’in bu fikri benimsemesiyle TURASAN minik bir şaraphane olarak üretime başlar: Yıl 1943. Başlangıçta küplerde yapılan üretim zaman içinde beton tanklara dönüşür ama üretim aralıksız devam eder.

TURASAN ikinci kuşağın görevi devralmasıyla büyük bir atak yapar ve bu kez milyon litre üretim yapan bir üretici konumuna yükselir. Şu anda yönetim sorumluluğunu taşıyan üçüncü kuşağın odağındaysa son yirmi beş yıldır niteliğin daha da iyileştirilmesi var. Nitelik iyileşmesinin işin en başından, yani bağdan başlamasının bilincinde olan TURASAN Kapadokya’da, ailenin dördüncü kuşağının adını verdikleri Zeynep Bağlarıyla bu konudaki önemli bir adımı 2001 yılında atar.

Her Damağa Uygun Şaraplar

Şarap sever kitlenin beklentilerini göz önünde bulundurarak üretim yapan TURASAN farklı segmentlerde ve fiyat aralıklarında serilerle yer alıyor pazarda. Ürün yelpazeleri içinde beyaz, roze ve kırmızı şarapların yanı sıra köpüklü ve tatlı şarapların da bulunduğunu görüyoruz.

Kapadokya bölgesinde bulunmaları sebebiyle aklımıza önce Emir üzümü geliyor elbette. Beyazlarda Narince, Chardonnay ve Riesling’i; kırmızılarda Öküzgözü ve Boğazkere gibi yerli çeşitlerle başta bordo üzümleri olmak üzere uluslararası üzümlerden yapılan şarapları görüyoruz. Kapadokya’daki bağlardaki üzümlerin yanı sıra Denizli’den uluslararası üzüm cinslerini, Elâzığ ve Diyarbakır’dan da yerli cinsleri tedarik ederek işliyorlar.

Ürün segmentasyonunda giriş seviyesinden Grand Reserve adını verdikleri premium seviyeye kadar uzanan çeşitleri görebiliyoruz. Daha önce Tannat üzümünden yaptıkları tatlı şarabı şimdilerde Öküzgözü üzümünden işlediklerini görüyoruz. Bu arada dip not olarak piyasada artık bulunmayan Tannat şarabından birkaç şişenin WAYANA kavında hâlâ bulunduğunu da söylemeden geçmeyelim.

TURASAN, Türk şarap tarihinde önemli yeri olan üreticilerimizden. Dinamizmini hâlâ koruması, ürün gamını, şaraphaneyi ve bağları geliştirmeyi sürdürmesi gelecek açısından bizlere moral veriyor. Şarap sektörüne yatırım yapanlar torunlarını düşünerek bu adımı atarlar. Hasan Turasan torunları için yapması gerekeni yapmış. Bundan sonrası gelecek nesillerin inisiyatifinde. Dileğimiz onların da meşaleyi büyüterek yakmayı sürdürmesi.

Katerina Monroe
Katerina Monroe

@katerinam •  More Posts by Katerina

Congratulations on the award, it's well deserved! You guys definitely know what you're doing. Looking forward to my next visit to the winery!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir